Vepřová pečeně s houbovou omáčkou
Mně se totiž málokdy podaří uvařit stejné jídlo dvakrát. V kuchyni spíš experimentuji. Ani ne tak s kořením, jako mnozí, ale spíš s technologiemi a postupy. Možná vám to dnešní jídlo připadne banální, známá věc. Inu, co se dá dělat.
Vezmeme asi 3/4 kila vepřového ocásku. Může to samozřejmě být i kýta, bůček, plecko, nebo kombinace všeho. Ocásek má tu výhodu, že už v sobě všechny tyto druhy v příznivém poměru kombinuje. Tak tedy vezmeme ten ocásek, zbavíme ho kosti (tu si necháme na polévku) a rozkrájíme na větší kusy, tak 6 až 8 dílů. Posolíme, opepříme a necháme někde odležet.
Mezitím si nakrájíme cibuli, stačí jedna, a žampióny na plátky. Odhadem jsem tam mrsknul tak 25 - 30 dkg. (Tak teď jsem mrknul na účtenku a musím se pochlubit, že odhad mám docela dobrej, bylo jich 286 gramů.) Cibulku necháme zpěnit na másle až zesklovatí. (Vláďa Kroupa může pěnit na špeku.) Ne do hněda, to není dobré. Pak tam přihodíme ty žampióny a za stálého míchání smažíme na střední teplotu (u našeho sporáku s rozmezím 0 až 9 to dělám na pětku).
Když se všechna voda odpaří, přidám sporáku na sedmičku a mrsknu tam to maso. Zatímco se maso zespoda praží, přisypeme ještě sladkou papriku a drcený nebo mletý kmín. Papriky nemusí být moc, neděláme vepřové na paprice. Pak to všechno řádně promícháme a smažíme. Když je maso ze všech stran opražené, stáhneme zase na pětku a ještě tam rozmáčkneme jeden stroužek česneku. (A zase, Vláďa Kroupa může tři.)
Když se všechna voda zase odpaří, stáhneme to na chvíli z plotny a maso přendáme do pekáčku. Při tom se ho pokusíme zbavit všech žampiónů, jde to docela snadno. Maso dáme do trouby na 150 a pečeme tak dvě až dvě a půl hodiny. Maso průběžně otáčíme, asi po hodině a půl přidáme troubě na 170 stupňů a tlusté kousky masa propícháme vidličkou - tím se nám dostane pěkně ven šťávička.
Ovšem zapomeňte na to, že si během přípravy tohoto jídla nějak odpočinete. Dobu, po kdy se maso bude péct, smysluplně využijete na přípravu omáčky a knedlíků. Takže, když vám zbytek omáčky (to, co zbylo poté, co jste maso přendali do pekáčku, čili prakticky vše, kromě masa) trochu vychladl, nasypeme tam asi tři polévkové lžíce hladké mouky a důkladně promícháme (to je moje oblíbená turbojíška). Vložíme znovu na plotnu stupně 5 a za stálého míchání připékáme. Po ruce máme hrneček s vodou (já tam leju klidně studenou, mě je to jedno) a po malých dávkám jíšku ředíme. Vždy, když už se to moc připaluje, přilijeme kapku vody a zase necháme přivést k varu a k připalování (ale pozor, s tím připalováním se to nesmí přehnat).
A takto postupujeme tak dlouho, dokud nemá omáčka přijatelnou hustotu. Mějte na paměti, že mouka se musí vařit aspoň půl hodiny, ale klidně i mnohem déle. Když se vám tedy omáčka zdá OK, můžeme se pustit do ochucení. Předně musíte cítit, že už to ztrácí tu "moučnou" chuť. Pokud ano, přisolte a přidejte koření, dle vaší chuti. Jelikož u nás si potrpíme na jídla sice chutná, avšak ne příliš ostrá, spokojil jsem se s trochou dosolení a jednou kávovou lžičkou octa. Samozřejmě, zde se fantazii meze nekladou.
Omáčku i po dochucení klidně udržujte na mírném ohni dál ve varu (u mě stačí jednička). Nevadí, když omáčka zase zhoustne, protože ji za chvíli budeme zase ředit, tentokrát výpekem. Když je totiž maso upečené, přendáme ho z pekáčku někam na talíř a vypečenou šťávu přilijeme k omáčce. Pak ještě případně přidáme trochu vody k docílení finální konzistence a celé přivedeme k varu. Větší kusy masa můžeme ještě překrojit a pak maso přidáme do omáčky a chvíli necháme i s omáčkou prohřát.
Když je to všechno hotové, podáváme s houskovými knedlíky nebo s rýží. Přeji dobrou chuť. Na závěr pár obrázků k nalákání.
Pavel Krejčíř
Lze vytvořit HDR z jediné fotografie?
Většina z vás to už asi někde viděla, i tady na blogu už se jich pár vyskytlo. Třeba Marián Béreš tu nějaké měl. Jsou to takové ty fotky s divnými barvami, ale když se to povede, může to vypadat docela hezky.
Pavel Krejčíř
3D z hlubin dávnověku
Možná máte pocit, že 3D nadšení vyvolané filmem Avatar je již na ústupu. A máte pravdu, ale rozhodně to není první ústup ze 3D nadšení v dějinách lidstva. Ve svém seriálu o 3D fotografii jsem už jednou nakousl, že 3D fotografie je stará jak fotografie sama. Od dob vynálezu fotografie už lidstvo prodělalo minimálně tři vlny 3D nadšení.
Pavel Krejčíř
Fraktálovo velmi pozdní odpoledne 2
Tak jako se série kolegy Řeháčka dočkala již čtvrtého pokračování, přicházím i já s pokračováním mého skrovného příspěvku do světa fraktálů. Samozřejmě, že jsem žádné pokračování neplánoval, ale tak už to chodí.
Pavel Krejčíř
Fraktálovo velmi pozdní odpoledne
Tento článek je inspirován sérií článků kolegy Řeháčka. Abyste to špatně nepochopili - rozhodně mu nechci lézt do zelí ani do jeho lagun plných mořských koníků. Ale jak postupně přibývají články jeho populární série, začínám propadat panice, jestli snad na něco nezapomněl.
Pavel Krejčíř
Co nám říkají satelity GPS o teorii relativity
Satelity GPS jsou často prezentovány veřejnosti jako fantastický důkaz o platnosti Einsteinových teorií relativity. Realita je ovšem trochu jiná. Pokusím se vysvětlit, jak to se vztahem GPS a relativity je doopravdy.
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny
Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...
Poštovní známka po bagetě i voní. Francie uctila symbol gastronomie
Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory....
Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen
Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...
Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí
Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...
Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou
Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
- Počet článků 167
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2176x