Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Knedlíky pro Vláďu Kroupu

Aneb, když vaří chlap, tedy houskové knedlíky po mém. Tento článek je jakýmsi doplňkem Vláďovy kulinářské série "Když vaří chlap".

Vláďa Kroupa v jednom ze svých receptů píše, že vaří knedlíky z pytlíku. Taky jsem je kdysi vařil z pytlíku od Vitany, ale přišlo mi, že kvalita směsi se neustále zhoršovala. Tak jsem nakonec přešel na zcela domácí verzi. Třeba se Vláďa nechá inspirovat a dovede své kulinářské speciality k dokonalosti.

Co budeme potřebovat? Není toho moc. Předně krájejte tři dny starý housky. Až jich budete mít plnou vanu, a nebudete ještě krájet ani den, tak vám snad dojde, že asi něco děláte špatně.

Takže znova. Budeme potřebovat starší housku. Stačí bohatě jedna, klidně i trochu nakousaná. Víte co, pojďme se na to podívat trochu vědecky. Je vůbec houska do houskových knedlíků nutná? Podle mě není. Ona se totiž nedělá houska kvůli knedlíkům ale naopak knedlíky kvůli housce. Mám teorii, že houskové knedlíky vznikly právě z toho důvodu, aby se spotřebovalo pečivo, které už není úplně čerstvé. Hospodyňky našich předků byly jistě velmi šetrné, jak to známe z Babičky, a ničím neplýtvaly. Pokud jim zbyla houska, která už moc nešmakovala, ale na druhou stranu ještě nebyla natolik jetá, aby se hodila praseti, vymyslely způsob, jak ji zužitkovat. Pokud houska ztvrdla moc, vymyslely strouhanku.

No tak znova. Budeme potřebovat tu trochu ztvrdlou housku, klidně nakousanou. Ono vlastně můžeme použít i rohlík. Zajímavé je, že pokud použijeme rohlík, vznikne nám stejně pořád knedlík houskový. To je takový paradox, ale prostě se s tím nějak musíte smířit. Takže můžeme použít nakousanou housku, nebo nakousaný rohlík. Pokud nic takového doma nemáme, nevadí. Houskový knedlík se dá klidně uvařit i bez housky. V krajním případě můžete použít i světlý toastový chléb. Ten v našich zeměpisných šířkách bývá zpravidla tak hnusný od okamžiku zakoupení, vlastně vyrobení, že ani nemusíte čekat ty tři dny, až trochu ztvrdne.

Tak jsme se zatím moc daleko nedostali, ale to se nedá nic dělat. Vaření knedlíků je věda, nečekejte, že tady vymrsknu recept na tři řádky. Zopakujme si tedy, že potřebujeme starší housku, nebo rohlík, případně plátek světlého toastového chleba. Ale pozor! Ne abyste tam dali tmavé nebo celozrnné pečivo - to vznikne fakt humus, mám to odzkoušené.

Tak to by bylo pro začátek, prostě si to pečivo dejte někam k ruce a nic s ním zatím nedělejte. Dál budeme potřebovat kvasnice alias droždí - a zase pozor - neplést s kvasinkama! Ty se do knedlíků opravdu moc nehodí. Dál si připravte mléko, hladkou, polohrubou a hrubou mouku, jedno vajíčko, sůl, cukr, kastrólek, mísu, vařečku a pořádnej hrnec.

Tak, mléko nalijte do kastrólku, asi tak od oka dvě deci. Přidejte špetku cukru a poprašte špetkou hladké mouky. Pak dejte kastrólek na plotnu a zlehka ohřívejte. Mléko po chvilkách míchejte prstem. Tím zjistíte, jakou má teplotu. Až bude mít přesně vaší tělesnou teplotu, dejte ho rychle z plotny. Mléko nesmí být ani teplé, ani studené. Pokud vás pálí, je to chyba. Pokud jste jako moje manželka, která se sprchuje vodou o teplotě asi 85 stupňů Celsia, svěřte míchání mléka někomu sensitivnějšímu, třeba jako jsem já.

Do odstaveného mléka teď nadrobíme to droždí. Z klasického balíčku jako Noli nebo Fala použijte tak jednu třetinu. Droždí nejdříve klesne ke dnu. Necháme ho chvíli stát a mezitím si připravíme směs na knedlíky. Do mísy nasypeme asi půl kila polohrubé mouky, přidáme tak polévkovou lžíci hrubé mouky a jednu až dvě kávové lžičky soli. Tak jak to je, bez vajíčka a bez tekutin, směs důkladně promícháme. Pokud na to zapomeneme, tak se nám později už nepovede všechny ingredience rovnoměrně v míse distribuovat.

Když to máme promíchané, připravíme si housku nebo rohlík. Prostě vezmeme nůž a nakrájíme pečivo na kostičky o hraně 6 až 9 milimetrů. Kdo má oko jak kašparovic kráva, bude muset do komory pro šupleru. Při tom se též může ukázat, jak nevhodné je skladovat šupleru ve sklepě či v garáži. Housku zatím necháme nakrájenou na prkýnku a do mísy s moukou rozklepneme to naše jedno vajíčko.

Vrátíme se k rendlíku s mlékem. Kvasnice by již měly pěkně plavat na povrchu mléka. Pokud tomu tak není, počkáme ještě tak dalších 20 minut. Pokud nevyplavou ani po takové době, pak buďto mělo mléko špatnou teplotu a nebo byly špatný kvasnice. V každém případě to můžete celé rovnou vylít do záchoda a začít mlékovou procedůru znova. Pokud se vám to nepovede ani na druhý pokus, je asi chyba v kvasnicích. Pokud máte poblíž večerku, skočte si pro nové, tentokrát vemte tu druhou značku, kterou tam mají (je mi jasné, že jste nejdříve chtěli ušetřit, a vzali to droždí za 2 Kč. Tak teď už nešetřete a vemte to za 4 Kč). Proceduru s mlékem ještě jednou zopakujte, tentokrát s novými kvasnicemi. Pokud to ani na potřetí nevyjde, je chyba nejspíš ve vás. Skočte si znovu do večerky a tentokrát kupte knedlík hotový, i když jak správně píše Vláďa, jsou hotové knedlíky vesměs hnusné. Ve vašem případě bude ale pořád lepší než ten, který byste uvařil(a) sám (sama). V této situaci už nemusíte dále pokračovat ve čtení tohoto velmi rozsáhlého článku.

Takže dále pokračují ti hráči, kterým kvasnice vyplavaly na povrch. Teď to vemte a opatrně nalijte do mísy se směsí mouky a vajíčkem. Pomáhejte si při tom lžičkou tak, aby pokud možno většina kvasnic skončila na mouce zatímco větší část mléka zůstane ještě v rendlíku. A začněte míchat. Jde to ztuha, ale nedá se nic dělat. Mléko pomalu přilívejte tak, abyste dostali řádně promíchané, nicméně poměrně hodně tuhé těsto. Teď do toho postupně vmíchejte ty kousky housky. Tím těsto ještě trochu zhoustne. Pokud se vám zdá moc husté, dolijte tam kapku mléka. Pokud je moc řídké, dosypte nějakou mouku. Když to přeženete s moukou, dolijte zase mléko. Ale opatrně, ať vám z toho nakonec nevyleze knedlík pro celý regiment.

Tak pokud máte těsto odpovídající konzistence, poprašte ho zvrchu hladkou moukou a postavte někam do tepla. Já obvykla použiji rendlík od mléka, do kterého natočím horkou vodu a postavím na zhaslou plotýnku, kde se před tím mléko hřálo. Mísu ještě přikryjte utěrkou a jděte si zahrát nějakou připitomělou internetovou střílečku - pokud tedy u toho ještě nevaříte něco jiného. Těsto bude kynout tak půl hodiny až hodinu. Pokud se ani po hodině a půl těsto nehlo a zabírá stále původní objem, hoďte to do záchoda a následujte skupinu, které nevyplavaly kvasnice.

Pokud máte těsto vykynuté, respektive pokud jste již dříve zpozorovali tendence ke kynutí, vypadá to dobře. Postavte na plotnu velký hrnec s hodně vody, do které přidejte zase tak dvě kávové lžičky soli, a dejte to vařit. Pokud tedy máte vykynuté těsto a voda se vám začíná vařit, nasypte si někam trochu hladké mouky, těsto ještě trochu zamíchejte a pak na mouce vyválejte dvě, pokud možno stejně veliké, šišky. Když se vám šišky zdařily, vhoďte je do vroucí vody a vařte je 20 minut s tím, že po deseti minutách je obraťte. Pokud bylo těsto zpracované dobře, neměly by se knedlíky z kynutého těsta (na rozdíl od těch z kupovaného prášku) ani přilepit v hrnci ke dnu, ale měly by rovnou vyplavat na hladinu.

Nakonec, když jsou knedlíky uvařený, vyndejte je na prkýnko a nakrájejte nití. U kynutých knedlíků je ta nit obzvlášť důležitá. Během krájení odkládejte postupně plátky do nějakého hrnce s pokličkou, aby vám nevystydly. Pokud je to všechno hotové, podávejte s Vláďovým kuřetem ala kachna nebo vepřovým po jeho. Přeji dobrou chuť.

A na závěr vám ještě jako bonus dám recept na mrkvové knedlíky. Vaří se úplně stejně, pouze do těsta ještě nastrouháme jednu až dvě mrkve. Knedlíky jsou pak trochu naoranžovělé a mnohem vláčnější než normální knedlíky. Chutnají fakt skvěle.

Autor: Pavel Krejčíř | úterý 28.7.2009 19:50 | karma článku: 17,44 | přečteno: 2623x
  • Další články autora

Pavel Krejčíř

Lze vytvořit HDR z jediné fotografie?

Většina z vás to už asi někde viděla, i tady na blogu už se jich pár vyskytlo. Třeba Marián Béreš tu nějaké měl. Jsou to takové ty fotky s divnými barvami, ale když se to povede, může to vypadat docela hezky.

5.3.2015 v 14:00 | Karma: 13,90 | Přečteno: 1231x | Diskuse| Hobby

Pavel Krejčíř

3D z hlubin dávnověku

Možná máte pocit, že 3D nadšení vyvolané filmem Avatar je již na ústupu. A máte pravdu, ale rozhodně to není první ústup ze 3D nadšení v dějinách lidstva. Ve svém seriálu o 3D fotografii jsem už jednou nakousl, že 3D fotografie je stará jak fotografie sama. Od dob vynálezu fotografie už lidstvo prodělalo minimálně tři vlny 3D nadšení.

2.2.2015 v 8:30 | Karma: 7,69 | Přečteno: 566x | Diskuse| Hobby

Pavel Krejčíř

Fraktálovo velmi pozdní odpoledne 2

Tak jako se série kolegy Řeháčka dočkala již čtvrtého pokračování, přicházím i já s pokračováním mého skrovného příspěvku do světa fraktálů. Samozřejmě, že jsem žádné pokračování neplánoval, ale tak už to chodí.

22.10.2014 v 14:20 | Karma: 9,70 | Přečteno: 675x | Diskuse| Věda

Pavel Krejčíř

Fraktálovo velmi pozdní odpoledne

Tento článek je inspirován sérií článků kolegy Řeháčka. Abyste to špatně nepochopili - rozhodně mu nechci lézt do zelí ani do jeho lagun plných mořských koníků. Ale jak postupně přibývají články jeho populární série, začínám propadat panice, jestli snad na něco nezapomněl.

17.10.2014 v 8:00 | Karma: 11,23 | Přečteno: 702x | Diskuse| Věda

Pavel Krejčíř

Co nám říkají satelity GPS o teorii relativity

Satelity GPS jsou často prezentovány veřejnosti jako fantastický důkaz o platnosti Einsteinových teorií relativity. Realita je ovšem trochu jiná. Pokusím se vysvětlit, jak to se vztahem GPS a relativity je doopravdy.

19.9.2014 v 23:10 | Karma: 20,09 | Přečteno: 1572x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Na trhaviny pro Ukrajinu přispěli Češi téměř komplet, sbírka na vrtulník vázne

19. května 2024  10:29

Nadační fond pro Ukrajinu známý jako Dárek pro Putina od jara 2022 vybírá prostředky pro obranu...

VIDEO: V Londýně hořel autobus. Hasiči požár zvládli až po více než hodině

19. května 2024  10:09

Pět hasičských vozů a třicet hasičů zasahovalo v sobotu odpoledne v Twickenhamu na jihozápadě...

Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení

19. května 2024  9:19

Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři...

Nizozemec si na zahradě postavil hrad, jeho interiér láká turisty z celého světa

19. května 2024  8:36

Šestasedmdesátiletý Nizozemec Gerry Halman si na své zahradě postavil pětipatrový hrad. V...

  • Počet článků 167
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2176x
Nedávno mi bylo dvacet. Nadělal se kolem toho docela humbuk, později tomu začali říkat sametová revoluce. Teď se živím jako programátor-guru s vedlejší funkcí "Viktor Čistič". To znamená, že likviduji škody, které napáchali jiní. Kdo likviduje škody po mně, to opravdu netuším. Jo, a v diskusích už nevystupuji pod nickem dolch, ani pod žádným jiným.