Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
C

CIZINEC-1

2. 2. 2010 1:23
Ti co delate cokoliv kolem Windows -dekujte MS

dekujte, ze mate co delat a dostanete vyplatu. ALE TO JE JEDNA STRANKA MEDAJLE!  Informatika je komplexni, presto ale asi 85% se zabyva obcodem, bankovnictvim, atd. CILI KOMERCNI APLIKACE. Uz vas nekoho napadlo co je zde informaci "v jadru?"    0-9   a   a - z    a nejake *"+.,  atd. KOUKNETE SE NA TO CO VIDITE - JE TAM TOHO VICE? Obrazky? Barvy? Okenka? = atributy a technologie, nic vic! A ted to cele divadlo kolem asi 30-ti pismenek, deseti cisel a nekolik secielnich znaku? No ten Microsoft nas pekne "ohnul" metodou CHAOS. Kdyz "IT" zaclo tak to bylo:

1. Hardware, 2. Operacni system, 3. Aplikace..... behem par minut ( 1 -10) bylo jasne kde je problem (pokud byl)!  Cely problem je v tom, ze MS udelal vymysleny CHAOS SPOJENIM  OS  s  aplikaci. Dnes to chvali kazdy co nic nevi a t.z. producenti IT a politici, ze nekdo vyrobil "perpetum mobile" na zamestnani - "tocit se jak holub na bani" - Vse jasne? - mp(zavinac)mporga.com

0 0
možnosti
P

pteryx

2. 2. 2010 1:31
Re: Ti co delate cokoliv kolem Windows -dekujte MS

Ono to až tak úplně jednoduchoučké není, když se podíváte např. na standard "UNICODE", tak se Vám z toho snadno může zatočit hlava, to je přes 60 tisíc znaků, přičemž ty naše skripty typu latinka nebo azbuka jsou velmi jednoduché. Je pochopitelné, že se lidé neshodnou na kódování, když vynecháme hovadiny typu UCS-2, tak tady máme utf-8 a GBK18030.

Víte, ono je co dělat, nejrůznějších aplikací v umělé inteligenci a robotice by bylo vskutku "něúrekom". Akorát je škoda, že ten současný systém funguje takovým způsobem, že se většina lidí místo aby dělali něco smysluplného přežvykují tyhle s-čky ...

0 0
možnosti
BK

Bauglir

2. 2. 2010 0:51
Ach jo

Takové blogy jsou úžasnou pomůckou pro zaměstnavatele :)

1/ Proč má každý pocit, že kdo chválí Winka, neviděl nikdy linux? Znám spoustu programátorů, kteří s Linuxem běžně pracují, přesto mají doma pro sebe Winka a Linux nechtějí, a asi vědí proč. A ano, stejně tak znám spoustu lidí, u kterých je to obráceně a také vědí proč. Nechte prosím každému, co mu vyhovuje.

2/ Ano, některé verze Win jsou povedené, některé ne... Dost pochybuji, že MS je jediná firma, které se tohle stává. Nebo snad všechny distribuce Linuxu jsou naprosto žůžo?

0 0
možnosti
BK

Bauglir

2. 2. 2010 0:51
Re: Ach jo

3/ Srovnávat COM s .NETem? Krásná ukázka toho, že autor nemá potuchy, o čem píše. Zaměření obou technologií je jiné. Cíl (proč je používat) je jiný.

4/ Registr. Samozřejmě, že je to databáze, co by to bylo jiného? Jablko? :) Registr nedrží jen spoustu balastu, kterou má každý program z neznámého důvodu zapotřebí tam narvat, ale také systémová nastavení. Fakt, že si tam každý program cpe věci, které tam nepatří není problém MS, ale programátorů.

5/ Pokud neumíte na Visty a W7 instalovat programy do Program Files, tak to nedělejte, pokud nevíte, že data do PF nepatří, ale mají svoje místo, tak nepište programy.

0 0
možnosti
P

pteryx

2. 2. 2010 0:47
programátoři sobě

Víte, dnes v oblasi malých systémů kde "nic není", si člověk např. podporu "zvícejazyčnění" kódu musí napsat sám ... Aby byla podpora smysluplná, tak by měla být zabudována v programovacím jazyce. Tak se jazyk nějakým udělátorem trošičku ohne ;-) Takže se kód napíše hezky česky, nějak se to označí, pak se to projede udělátorem co to napojí na slovník a je to (ještě si člověk musí napsat ten slovník, ale výhoda je, že když se píše nová aplikace, tak se použije výchozí slovní z něčeho podobného).

Funguje to skvěle a nějaký Mrkvosoft vám může být ukradený. Akorát mne překvapuje, že když to dokáže z nutnosti udělat jako bokovku do aplikace jeden člověk, proč si relativně velké softwarové firmy, které mají desítky nebo i stovky programátorů prostě nezavedou svůj vlastní způsob organizace software a místo toho spoléhají na Microsoft? Řešení na míru je vždycky lepší.

0 0
možnosti
DN

Englishman

2. 2. 2010 0:36
Operační systém?

Tvrdit o Windows před W95, ře to byl operační systém, bych se tedy neodvážil. Operační systém byl DOS, Windows byly jen grafická nadstavba.

O tom, že NT znamenalo New Technology by se asi také dalo pochybovat. Každého to napadne, ale MS to, pokud vím, tehdy netvrdil. A ne zcela bez zajímavosti je, že zkratka WNT se nápadně podobá VMS.

0 0
možnosti
RD

rodier

2. 2. 2010 0:11
Tak nevim..

Mam Vistu uz od zacatku (temer 3 roky bez jedine reinstalace) a rozhodne mi nedela to, co pan bloger popisuje.

Program Files vidi vsichni stejne a stejne tak i onu cast registru. 

Spis nechapu, proc  krome Program Files a Program Filesx86  existuje jeste ProgramData, kam si programy ukladaji cache.

0 0
možnosti
P

pteryx

2. 2. 2010 1:00
Re: Tak nevim..

Jako BFU (běžný Franta user) s tím nepřijdete do kontaktu, protože tyhle chuťovky za vás vyzobou lidi co píšou software. Například vás nebude zajímat, že Windows při změně času posouvá hardwarové hodiny a pokud máte FAT tak tento nesmyslný "systémový čas " kde jsou při přechodu mezi zimním a letním výpadky a překryvy ukládá do souborů. V NTFS tato chyba už není, nicméně FAT se stále používá, např. na externích discích ... A když potřebujete zjistit čas souboru, tak musíte nejdřív otestovat jestli máte NTFS nebo FAT, popis v helpu je mizerný, tak musíte experimentovat, abyste zjistili jak to vlastně funguje - opravdu k popukání.

0 0
možnosti
SO

skeptický optimista

1. 2. 2010 23:22
No jo, programátoři

Pokud si někdo myslí, že se naučí jednu technologii a celý zbytek života z toho bude žít, pak neměl lézt do IT. Úspěch operačního systému je daný množstvím prodaných kopií, nikoliv mírou maximalizace pohodlí programátorů.

0 0
možnosti
I

ivabublan

1. 2. 2010 23:59
Re: No jo, programátoři

R^

0 0
možnosti
C

cssdJeHnuj

1. 2. 2010 23:12
...

Taaaaaaak dlouhy 'clanek' a pritom by se to dalo napsat vcelku kratce: 'jsem idiot'.

0 0
možnosti
I

ivabublan

1. 2. 2010 23:59
Re: ...

;-D R^

0 0
možnosti
LP

cupertino

1. 2. 2010 22:37
Je to ještě o trochu horší

Microsoft zabrzdil vývoj operačních systémů o 10 let. Byla to jen a pouze úspěšná obchodní firma, koupili Quick & Dirty OS a prodali licence IBM. Tou dobou měl Xerox síťový grafický OS, do jehož úrovně dosáhl MS za víc, než 10 let. Apple pak přetáhnul lidi z vývoje Xeroxu v PARC a vyvíjel opravdu domácí počítač.

Kdo nevěří, ať si ujasní, proč se nepoužíval systém Windows 1 a Windows 2, i když MS vedl nechutnou kampaň, aby výrobci SW tyto verze podporovali. Další známá věc je, že MS neumí prodat koncovému zákazníkovi. Žije z licencí, velkých korporací, OEM atd.

Ocenil bych u autora větší rozhled. Například Registry, to je technologicky katastrofa, ale chybí, co je alternativou. (Např. XML konfigurační soubory, které při nefunkční aplikaci po jednom smažu a nemusím pořád něco přeinstalovávat atd.).

No nic, pro mě je situace nepochpitelná - jako kdyby 90% lidí na světě jezdilo jen Volkswagenem, protože by se báli, že na jiné auto neseženou náhradní díly...

0 0
možnosti
PK

dolch

1. 2. 2010 22:42
Re: Je to ještě o trochu horší

Ale jo, to xml jsem tam zmínil. Dokonce to sám pro konfigurace používám. Ale do vzniku Vist jsem používal i registr, i když velice omezeně. Proč to nepoužívat, když je to podporované a existuje na to API?

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

1. 2. 2010 22:23
Tak jsem se na chvíli...

... zcela ponořil zpátky na Strahov kolem roku 1992-96, FELu, Rádia 1, broušených PICů v nekonečných kartách, Assebleru, semestrálkou v Pascalu, první 386tky, koaxů, Doomu a Duny, oranžového monochromu i první 15'', megových SIMMů za tisícovku, mikrovlnky mezi Silicon-Hillem a Karlákem, smaženými tousty na Osmičce, ... a ano i prvními bojůvkami mezi Windowsy a Linuxem (když jsem při instalaci odentroval všude yes, nainstalovaly se dvě jádra a celé to spadlo :)) )

Zlaté časy...! :))

0 0
možnosti
N

notebook.r51

1. 2. 2010 22:20
Dívám se na to trochu jinak

Operační systém je "nutné zlo", platforma k tomu, aby se daly provozovat aplikace. Tedy jeho jádro. Zbytek je pro zlost, resp.pro zmatení nepřítele. Windows byly zkraje hračka, aplikace pod MS-DOSem napodobující Macintosh. NIkoli operační systém, podobně jako celá slepá větev 3.95 a dál 98, to byl pořád MS-DOS+GUI nadstavba.  S NT jsem měl pochybnou čest od verze 2.0 (1993?), ale s tím pracovat nešlo. Souhlasím s autorem, že NT 4.0 se skoro vyrovnaly OS/2, který tou dobou pár let slušně a stabilně fungoval (a to nemluvím o SunOS, Solarisu apod). Z celé rodiny Windows byla vrcholem stability verze 5.1 (XP) - tedy stabilněji než pokračovatelé. Jenže: Všechno je to jako snowboard. To není dopravní prostředek, to je přece pro zábavu. Pro zabavení uživatele aby s novým počítačem, novými Windows a novými aplikacemi (upravenými podle nejnovějších nestandardů fy.MS) dělal velmi efektně, místy i efektivně spoustu věcí, které by bez nových Windows i bez nového počítače - nemusel dělat vůbec.

0 0
možnosti
PK

dolch

1. 2. 2010 22:37
Re: Dívám se na to trochu jinak

Ono vůbec by člověk bez počítače udělal spoustu jiných užitečných věcí. :-)

Ale k té stabilitě, nestabilní byla 9x-ková řada, ale s NT řadou jsem nikdy žádné problémy se stabilitou nezaznamenal. Takže těžko posuzovat, zda XP byly stabilnější než 2000 nebo NT. Každopádně měly větší nárok na místo a paměť, což považuji za minus (ne, že bych neměl na nový počítač, jak v diskusích rádi zastánci pokroku předhazují, ale jednoduše čím víc prostředků odebere systém, tím méně zbyde na aplikace).

Vlastně jednou jsem měl počítač, kde dvoutisícovky padaly, ale XPéčka kupodivu stála dobře. Jenže tam byl s největší pravděpodobností nějaký hardwareový problém a deska šla stejně brzy do sběrného dvora.

0 0
možnosti
  • Počet článků 167
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2176x
Nedávno mi bylo dvacet. Nadělal se kolem toho docela humbuk, později tomu začali říkat sametová revoluce. Teď se živím jako programátor-guru s vedlejší funkcí "Viktor Čistič". To znamená, že likviduji škody, které napáchali jiní. Kdo likviduje škody po mně, to opravdu netuším. Jo, a v diskusích už nevystupuji pod nickem dolch, ani pod žádným jiným.