Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

S Italem v kuchyni

Domnívám se, že většina Čechů má o italské kuchyni hodně zkreslené představy, redukující se prakticky na pizzu a těstoviny. Změnit tento stav byl asi i původně záměr redakce TV Prima, když začala připravovat pořad se stejným názvem, jako má můj článek.

Přiznám se, že jsem se na tento pořad docela těšil a s napětím očekával nějaké zajímavé recepty, které zpestří náš domácí jídelníček. Výsledkem je docela zklamání, které jsem se rozhodl trochu vyventilovat zde, na blogu. Pokusím se vysvětlit, proč jsem se na pořad těšil a proč jsem zklamaný. Třeba jsou moje představy pomýlené a někdo ze znalců mi je poopraví.

Kdysi před mnoha a mnoha lety jsem nějaký čas pobýval nedaleko skotského městečka Glasgow (slovy Járy Cimrmana). Bylo nás tam cizinců porůznu z mnoha krajů. Čas od času jsme pořádali malé party s cílem seznámit ostatní s národní kuchyní. Já například jsem se dočkal značného ohlasu s kynutými knedlíky a ještě většího s dušeným zelím. Samotná vepřová pečeně moc velké nadšení nevyvolala, ale o tom třeba zase někdy jindy.

Jedním z lidí, s kterými jsem se v té době spřátelil, byl i Ital Gianni, což je prý domácky Giovanni, odněkud z Florencie nebo od Pissy, už se nepamatuji. Jednou se stalo, že kulinářskou párty organizoval Gianni. Udělal jídlo sestávající asi ze tří chodů. Těstoviny sice taky použil, ale ve zcela jiném kontextu, než jak je známe z našich "picérek". Jedním z chodů bylo i nějaké kuře, snad smažené, už si to všechno pamatuji opravdu málo. Jediné, co si pamatuji, je, že všechna jídla byla úplně senzační, a že se Gianni celou dobu zaklínal, že je opravdu hrozně mizerný kuchař. Abych to zkrátil, vím, že mi to hrozně chutnalo a že jsem nic takového nikdy nejedl.

Pak jsem se vrátil domů, ke svým knedlíkům, a Gianniho a jeho speciality jsem pomalu nechal z hlavy vytratit. Od té doby jsem Italská jídla nijak nevyhledával a jsou mi připomínána pouze při náhodných návštěvách pizzerie, kde, jak už jsem psal, se Italské kulinářské umění v podstatě redukuje na pizzu 100x jinak a těstoviny 100x jinak, vesměs ale všechno na jedno brdo.

Nedávno jsem si v jedné pizzerii usmyslel, že si připomenu i tu druhou stranu italské kuchyně, a objednal si něco jiného než pizzu a těstoviny. Výsledek byl tragický. Jídlo bylo takřka nepoživatelné a s italskou kuchyní ho pojilo snad jen trochu toho oregana. Ani slibovaný česnek jsem tam nějak nezaregistroval. Prostě to vypadalo, jako když si český kuchař přečte něco o Italské kuchyni v týdeníku Ona Dnes.

Proto když jsem zjistil, že TV Prima připravuje pořad o Italské kuchyni, byl jsem v první chvíli nadšen a netrpělivě očekával nějakou tu inspiraci. Leč, musím s lítostí konstatovat, že po několika odvysílaných dílech se inspirace jaksi nekoná. Jídla, která protagonista pořadu připravuje, mě až na pár výjimek ani od pohledu nijak neoslovila. Navíc v podstatě každé jídlo vyžaduje množství ingrediencí, které pokud už jsou vůbec dostupné, tak je člověk doma běžně nemá. Nepamatuji si, že by Gianni použil nějaké zázračné suroviny. Jsem spíš přesvědčen, že vařil s běžných věcí, které má každá domácnost - jak skotská, tak česká, a tak asi i italská - běžně doma.

Takže to shrnu. Pořad S Italem v kuchyni je pro mě jistým zklamáním. Možná je to proto, že jsem měl velká očekávání. Možná je to jenom moje naivní představa, že vykouzlit skvělé italské jídlo je možné i bez nějakých úžasných surovin. Ale pokud bych to měl srovnávat s jinými obdobnými či konkurenčními pořady, tak u mě zatím jasně vede Babica.

Autor: Pavel Krejčíř | neděle 15.11.2009 15:30 | karma článku: 11,36 | přečteno: 2663x
  • Další články autora

Pavel Krejčíř

Lze vytvořit HDR z jediné fotografie?

Většina z vás to už asi někde viděla, i tady na blogu už se jich pár vyskytlo. Třeba Marián Béreš tu nějaké měl. Jsou to takové ty fotky s divnými barvami, ale když se to povede, může to vypadat docela hezky.

5.3.2015 v 14:00 | Karma: 13,90 | Přečteno: 1231x | Diskuse| Hobby

Pavel Krejčíř

3D z hlubin dávnověku

Možná máte pocit, že 3D nadšení vyvolané filmem Avatar je již na ústupu. A máte pravdu, ale rozhodně to není první ústup ze 3D nadšení v dějinách lidstva. Ve svém seriálu o 3D fotografii jsem už jednou nakousl, že 3D fotografie je stará jak fotografie sama. Od dob vynálezu fotografie už lidstvo prodělalo minimálně tři vlny 3D nadšení.

2.2.2015 v 8:30 | Karma: 7,69 | Přečteno: 566x | Diskuse| Hobby

Pavel Krejčíř

Fraktálovo velmi pozdní odpoledne 2

Tak jako se série kolegy Řeháčka dočkala již čtvrtého pokračování, přicházím i já s pokračováním mého skrovného příspěvku do světa fraktálů. Samozřejmě, že jsem žádné pokračování neplánoval, ale tak už to chodí.

22.10.2014 v 14:20 | Karma: 9,70 | Přečteno: 675x | Diskuse| Věda

Pavel Krejčíř

Fraktálovo velmi pozdní odpoledne

Tento článek je inspirován sérií článků kolegy Řeháčka. Abyste to špatně nepochopili - rozhodně mu nechci lézt do zelí ani do jeho lagun plných mořských koníků. Ale jak postupně přibývají články jeho populární série, začínám propadat panice, jestli snad na něco nezapomněl.

17.10.2014 v 8:00 | Karma: 11,23 | Přečteno: 702x | Diskuse| Věda

Pavel Krejčíř

Co nám říkají satelity GPS o teorii relativity

Satelity GPS jsou často prezentovány veřejnosti jako fantastický důkaz o platnosti Einsteinových teorií relativity. Realita je ovšem trochu jiná. Pokusím se vysvětlit, jak to se vztahem GPS a relativity je doopravdy.

19.9.2014 v 23:10 | Karma: 20,09 | Přečteno: 1572x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Fico je mimo ohrožení. Pellegrini: Na hovor o uklidnění situace nedozrál čas

19. května 2024  11:06,  aktualizováno  11:59

Na jednání stran k uklidnění situace na Slovensku patrně nedozrál čas, uvedl zvolený prezident...

Česku dnes hrozí krupobití a lokální bouřky, přívalové srážky už ne

19. května 2024  11:04

Přímý přenos Na většině území Česka se dnes odpoledne a večer mohou objevit bouřky s kroupami a silnými dešti....

Na trhaviny pro Ukrajinu přispěli Češi téměř komplet, sbírka na vrtulník vázne

19. května 2024  10:29

Nadační fond pro Ukrajinu známý jako Dárek pro Putina od jara 2022 vybírá prostředky pro obranu...

VIDEO: V Londýně hořel autobus. Hasiči požár zvládli až po více než hodině

19. května 2024  10:09

Pět hasičských vozů a třicet hasičů zasahovalo v sobotu odpoledne v Twickenhamu na jihozápadě...

  • Počet článků 167
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2176x
Nedávno mi bylo dvacet. Nadělal se kolem toho docela humbuk, později tomu začali říkat sametová revoluce. Teď se živím jako programátor-guru s vedlejší funkcí "Viktor Čistič". To znamená, že likviduji škody, které napáchali jiní. Kdo likviduje škody po mně, to opravdu netuším. Jo, a v diskusích už nevystupuji pod nickem dolch, ani pod žádným jiným.