Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

3D fotografie - tajemství paralaxy

Aneb, jak správně překrýt oba obrázky. V našem 3D seriálu už jsme se seznámili s tím, jaké jsou možnosti pořízení 3D fotografie. Nyní se konečně zaměříme trochu víc na vlastní focení a úpravu fotografií. To bude námět na několik dalších dílů.

U 3D fotoaparátů a kamer většinou najdeme něco, co se jmenuje "paralax control". Podle mého názoru je to poněkud zavádějící označení, ale nejspíš už se vžilo, tak to musíme akceptovat. Pojďme si vysvětlit, co to vlastně znamená.

"Paralaxa" je termín, který známe hlavně z astronomie. Je to vlastně úhel, který svírá pomyslná spojnice Země s blízkou hvězdou (ovšem ne Sluncem) v protilehlých bodech oběžné dráhy Země kolem Slunce. Po této paralaxe prahli učenci již od středověku, ale netušili, že nejbližší hvězda je tak daleko, že se jejich tehdejšími přístroji nedá žádná paralaxa změřit.

U 3D fotografie je optimální paralaxa 0 stupňů. Čili oba objektivy musí být rovnoběžné. Jakýkoli jiný úhel objektivů působí ve výsledku nepřirozeně a rušivě. Jinými slovy - čím větší paralaxa, tím horší výsledek. Takže u 3D fotografie musí být ta astronomická paralaxa nula. Čili paralaxa ve 3D fotografii vyjadřuje něco trochu jiného, a sice "překryv" obou fotografií.

To skutečně většina 3D kamer (a jednoho fotoaparátu) umožňuje nastavit. V praxi to znamená, že tímto ovlivňujeme to, zda je daný objekt "před" obrazovkou, nebo "za" ní. Toto si samozřejmě můžete i sami upravit v rámci post-processingu. A tak se podívejme, jak taková 3D paralaxa ovlivňuje výsledný obrázek.

Protože každý z obrázků je trochu jiný, je důležité sledovat, kde se překrývají. Předmět, který je na obou obrázcích jakoby na stejném místě, se nachází na úrovni obrazovky. Místa, kde je pravý obrázek "napravo" od levého, jsou za obrazovkou. Místa, kde je pravý obrázek "nalevo" od levého, jsou před obrazovkou.

U anaglyphu, který hodně zkresluje barvy, se zpravidla snažíme, aby se překrýval objekt, který je centrálním motivem snímku. U takového objektu jsou barvy nejlepší, u těch jinak vzdálených, rozjetých objektů, už je to horší. U plně 3D zařízení, jako je televize, nehrají barvy roli - všechny barvy jsou perfektní. Co zde hraje mnohem důležitější roli, to jsou okraje obrázku. Zatímco předměty "za" obrazovkou vypadají všechny celkem přirozeně, protože to vypadá, jako když se díváme oknem ven, tak předměty "před" obrazovkou dělají problémy.

"Před" obrazovkou jsou v podstatě snesitelné pouze předměty, které "volně" plují prostorem - tedy ptáci, motýli, rybičky, bublinky, případně pochází odněkud se středu obrazu, jako třeba dlouhý nos. Předměty vystupující ze spodního nebo horního okraje jsou na hranici akceptovatelnosti, předměty, které vystupují ven po stranách obrazovky jsou zcela neakceptovatelné.

Proto upravujeme-li 3D fotografii ručně, snažíme se překrýt nejbližší předmět na obou okrajích, případně na spodku nebo vršku fotografie. Výsledek pak vypadá jako pohled z okna. Finepix Real 3D toto zvládá celkem dobře, pokud ovšem dodržíte zásadu, že nejbližší předmět je aspoň 1,5 m daleko od fotoaparátu. V opačném případě vznikne něco, co sice na malém 3D displaji fotoaparátu vypadá zajímavě, na 3D televizi se vám z toho ovšem rozskočí hlava.

Dnešní ukázkový obrázek není moc dokonalý, ale demonstruje, jak je důležité sesadit oba obrázky na krajích fotografie. Je to pohled do jeskyně Šipka.

Autor: Pavel Krejčíř | pondělí 26.5.2014 8:30 | karma článku: 9,20 | přečteno: 431x
  • Další články autora

Pavel Krejčíř

Lze vytvořit HDR z jediné fotografie?

Většina z vás to už asi někde viděla, i tady na blogu už se jich pár vyskytlo. Třeba Marián Béreš tu nějaké měl. Jsou to takové ty fotky s divnými barvami, ale když se to povede, může to vypadat docela hezky.

5.3.2015 v 14:00 | Karma: 13,90 | Přečteno: 1231x | Diskuse| Hobby

Pavel Krejčíř

3D z hlubin dávnověku

Možná máte pocit, že 3D nadšení vyvolané filmem Avatar je již na ústupu. A máte pravdu, ale rozhodně to není první ústup ze 3D nadšení v dějinách lidstva. Ve svém seriálu o 3D fotografii jsem už jednou nakousl, že 3D fotografie je stará jak fotografie sama. Od dob vynálezu fotografie už lidstvo prodělalo minimálně tři vlny 3D nadšení.

2.2.2015 v 8:30 | Karma: 7,69 | Přečteno: 566x | Diskuse| Hobby

Pavel Krejčíř

Fraktálovo velmi pozdní odpoledne 2

Tak jako se série kolegy Řeháčka dočkala již čtvrtého pokračování, přicházím i já s pokračováním mého skrovného příspěvku do světa fraktálů. Samozřejmě, že jsem žádné pokračování neplánoval, ale tak už to chodí.

22.10.2014 v 14:20 | Karma: 9,70 | Přečteno: 675x | Diskuse| Věda

Pavel Krejčíř

Fraktálovo velmi pozdní odpoledne

Tento článek je inspirován sérií článků kolegy Řeháčka. Abyste to špatně nepochopili - rozhodně mu nechci lézt do zelí ani do jeho lagun plných mořských koníků. Ale jak postupně přibývají články jeho populární série, začínám propadat panice, jestli snad na něco nezapomněl.

17.10.2014 v 8:00 | Karma: 11,23 | Přečteno: 702x | Diskuse| Věda

Pavel Krejčíř

Co nám říkají satelity GPS o teorii relativity

Satelity GPS jsou často prezentovány veřejnosti jako fantastický důkaz o platnosti Einsteinových teorií relativity. Realita je ovšem trochu jiná. Pokusím se vysvětlit, jak to se vztahem GPS a relativity je doopravdy.

19.9.2014 v 23:10 | Karma: 20,09 | Přečteno: 1572x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 167
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2176x
Nedávno mi bylo dvacet. Nadělal se kolem toho docela humbuk, později tomu začali říkat sametová revoluce. Teď se živím jako programátor-guru s vedlejší funkcí "Viktor Čistič". To znamená, že likviduji škody, které napáchali jiní. Kdo likviduje škody po mně, to opravdu netuším. Jo, a v diskusích už nevystupuji pod nickem dolch, ani pod žádným jiným.