3D fotky z Marsu a Měsíce

16. 06. 2014 8:30:00
Stereo fotografie nám mohou nejen poskytovat lepší vzpomínku na letní dovolenou, ale mohou nám přiblížit i hodně exotické končiny, kam se asi sami nikdy nepodíváme. Dvě z takových míst jsou Měsíc a Mars.

Na internetu se dá nalézt poměrně hojně anaglyphů z obou destinací. Ale pokud si tato vzdálená místa chce člověk prohlédnou v lepší kvalitě na nějakém 3D zařízení, nezbývá, než se pokusit vyhledat originální obrázky a z nich si nějaký ten stereoobrázek sám vytvořit.

Jak už jsme si vysvětlili - a některé čtenáře to i překvapilo :-) - je princip 3D fotografie poměrně starý, takže s ním počítali už konstruktéři a další účastníci projektu Apollo. Bohužel, plánovaný 3D fotoaparát na 16mm film se nakonec nepodařilo dotáhnout do konce, takže i když se testoval na zemi, do vesmíru se nikdy nepodíval.

Ovšem i tak existuje z lunárních výprav hojnost dvojic fotografií pořízených "cha cha" metodou. Astronauti byli zjevně instruováni, aby se čas od času o takovou fotografii pokusili. Inu proč ne, Měsíc je konec konců ideální místo na fotografování "cha cha" metodou. Pokud náhodou před vás nepráskne nějaký meteorit, je velice nepravděpodobné, že se něco mezi dvěma snímky pohne - až tedy na kolegu druhého astronauta a svůj vlastní stín.

Bohužel, žádný z astronautů, který kdy vystoupil na povrch měsíce, zřejmě nečetl tuto moji sérii blogů. Všichni se dopouštějí přesně těch nešvarů, o kterých jsem tady psal - otáčí se za foceným předmětem, dělají příliš velké odstupy a nijak se nepárají ani s dodržením stejné roviny záběru obou fotografií.

Anaglyphů je dost, opět se ukazuje, že anaglyph, navíc zobrazovaný na monitoru v rozlišení zhruba 400x300 pixelů, snese v podstatě všechno. Pokud ovšem chcete kvalitní 3D fotografii prohlíženou na vašem televizoru s úhlopříčkou 32 palců nebo větší, pak použitelných fotek z Měsíce je jako šafránu. Existuje jich pár z výprav Apollo 12 a Apollo 17, z ostatních ani ťuk.

Apollo 17

Toto je asi nejlepší 3D fotografie, kterou je možné z Měsíce prohlédnout. Pochází z poslední výpravy Apollo 17. Já braná s hodně velkým rozestupem, což vzbuzuje dojem, že se jedná o malý model lunárního modulu a panáčka astronauta. Další voda na mlýn konspirátorů.

Situace na Marsu je o malinko lepší, i když taky ne zrovna dvakrát uspokojivá. U všech tří vozítek z poslední doby už konstruktéři se 3D fotoaparátem počítali. U vozítek Spirit a Opportunity je to tzv. NAVCAM, čili navigation camera. Bohužel je jenom černobílá a posílá fotky v rozlišení 1024x1024. Takže fotku ve Full HD kvalitě, tedy 1920x1080, z toho nemůžete dostat ani teoreticky. I na HD rozlišení, tedy 1280x720, musíte pospojovat dvě fotografie vedle sebe. Ovšem to jde zpravidla velice špatně, protože osa otáčení kamery je poměrně daleko od ohniska čoček, takže jednoduché geometrické řešení spojení dvou fotografií neexistuje. Občas se to ale podaří.

Spirit

V pravdě kuriózní situace nastává u vozítka Curiosity. Jeho kamera zvaná MASTCAM (Mast Camera) sice má dva objektivy vzdálené asi 24cm, pořizuje barevné fotografie v použitelném rozlišení, ale její levé "oko" má pevnou ohniskovou vzdálenost 34mm, zatímco pravé "oko" má 100mm. Takže pokud najdeme nějaké vhodné obrázky, z kterých se dá 3D složit, musíme ten levý softwareově zvětšit, čímž ta výsledná kvalita hodně utrpí. No ale občas se to taky povede, a pak se můžete pokochat scénou, jako byste na tom Marsu stáli. Mně osobně při prohlížení této fotky vždycky dochází kyslík.

Curiosity

Když si prohlédnete pár 3D fotek z Marsu, zjistíte, že je to v podstatě hodně neutěšené místo. Až tam přistanou první účastníci té výpravy bez návratu, měl by je palubní počítač uvítat nějak takto: "Vítejte na Marsu. Máme pro vás dvě zprávy, jednu dobrou a jednu špatnou. Tak nejdříve tu špatnou - není tu kyslík. A teď tu dobrou - je to tu o něco lepší, než na Měsíci" :-)

Autor: Pavel Krejčíř | pondělí 16.6.2014 8:30 | karma článku: 8.84 | přečteno: 739x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Hobby

Táňa Lišková

Kočkou může každá být... :)

Každá žena může být kočka :) stačí pro to jenom občas trochu udělat. Kdo chce - hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. Souhlasíte?

18.3.2024 v 15:40 | Karma článku: 12.38 | Přečteno: 383 | Diskuse

Petr Lukáš

Ucháč obrovský, jedlá jarní houba, i když trochu s výstrahou

Momentálně to vypadá, že rostou jarní druhy hub, tak jsem se byl podívat na jedno místo, kde rostou kačenky české. Kromě kačenek potěšil i tento ucháč.

17.3.2024 v 14:19 | Karma článku: 5.70 | Přečteno: 123 | Diskuse

Rudolf Pekař

Zhubni!

V dnešním záplavě informací o různých dietách a způsobech, jak zhubnout a vést zdravější životní styl, je snadné se ztratit. Jsem jedním z těch, kteří se dlouhou dobu snažili najít správnou cestu k zdravějšímu životu.

15.3.2024 v 16:45 | Karma článku: 5.39 | Přečteno: 187 | Diskuse

Petr Lukáš

hlíva hnízdovitá, pěkná nejedlá a smradlavá

V podzimních a zimních měsících se můžeme setkat s touto barevnou hlívou, která je ale bohužel nejedlá.

7.3.2024 v 14:03 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 81 | Diskuse

Táňa Lišková

Lehni si a jdi už spát!

Víš, co se ti může stát? Aneb taky Vám do noci šrotují hlavou myšlenky a někdy máte pocit, že by den měl mít 40 hodin? Nejste v tom sami! Ještě že mám kočku, která mě hlídá... :)

6.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 11.49 | Přečteno: 278 | Diskuse
Počet článků 167 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2176
Nedávno mi bylo dvacet. Nadělal se kolem toho docela humbuk, později tomu začali říkat sametová revoluce. Teď se živím jako programátor-guru s vedlejší funkcí "Viktor Čistič". To znamená, že likviduji škody, které napáchali jiní. Kdo likviduje škody po mně, to opravdu netuším. Jo, a v diskusích už nevystupuji pod nickem dolch, ani pod žádným jiným.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...