Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čím pořizovat 3D fotografie - díl 2, kutilství

V minulém díle jsme si povídali o "cha cha" metodě, tedy pořízení obou snímků stereo obrázku jedním fotoaparátem. Když zjistíte, že devět z deseti vašich 3D fotografií se hodí maximálně do koše, začnete se asi poohlížet po jiné metodě, než je krok stranou.

Nejčastějším důvodem, proč jsou fotografie nepoužitelné, není špatná kvalita, ale to, že je na nich moc pohybu. Zjistíte, že pokud chcete procento úspěšnosti trochu zvětšit, musíte mít něco, co udělá oba obrázky současně.

První možnost je pořídit si specializovaný 3D fotoaparát nebo nějaký doplněk pro váš aparát stávající. To si probereme příště. Druhou možností je pustit se do lidové tvořivosti a udělat si něco na koleně. Možností je celkem dost. Je důležité si uvědomit, že 3D obrázky se patrně nikdy nebudete pokoušet tisknout. Fujifilm sice inzeruje nějakou tiskárnu na 3D obrázky, ale moc tomu nevěřím.

S největší pravděpodobností si je budete prohlížet na televizi s rozlišení Full HD, tedy 1920x1080 pixelů. Ultra HD je zatím v plenkách, a tak nějak mám pocit, že to Full HD bohatě stačí. Takže fotky nemusí mít nijak extra velké rozlišení a kvalitu. Po zmenšení na Full HD vyhovuje takřka jakýkoli fotoaparát, dnes i ten nejlevnější kompakt.

Takže stačí pořídit si dva stejné kompakty, i když by nakonec bylo možné použít i dva různé. Důležité je, aby měli závit pro upevnění na stativ. Pak se dají upevnit vedle sebe v podstatě libovolným způsobem. Na internetu najdete spoustu námětů, já se rozhodl obětovat jeden díl ze stavebnice Merkur.

Tento prostředek není dokonalý, protože musíte trefit spouště obou fotoaparátů zároveň. Někdy se to povede, někdy ne. Na internetu najdete i návody na to, jak si sestrojit zařízení, které spustí oba fotoaparáty současně přes USB konektor. Je na to ale potřeba dražší model kompaktu a flashnout originální firmware nějakým hacknutým. Nic, do čeho bych se chtěl pouštět.

Ale i když zůstanete u manuální synchronizace, dostanete se tak na jeden vyhozený snímek z pěti, což je oproti devíti z deseti u cha-cha metody přeci jenom značný pokrok.

Je tu ale další problém, který se nevyskytuje u cha-cha metody. U kompaktů se vám těžko podaří nastavit zoom tak, aby byl stejný pro oba objektivy. Jediná poloha, kdy toho docílíte, je úplně zatažený objektiv. V této poloze má ale objektiv většinou největší zkreslení. Při maximálním zoomu zase většinou trpí citlivost snímku, a při digitálním zoomu tuplem. Optimální zoom je někde v půlce, ale to většina kompaktů neumožňuje nastavit s nějakou danou přesností.

Ale ani to není nepřekonatelný problém, prostě se ta fotka s menším zoomem trochu zmenší a pak už do sebe pasují. Stejně je musíte v nějakém grafickém editoru pootáčet, a to i u cha-cha metody. Tak tady si navíc přidáte sjednocení zoomu. Časová synchronizace obou snímků tuto drobnou nevýhodu bohatě vynahradí.

Takže pokud máte doma dostatek malých fotoaparátů, není nic snazšího, než si něco podobného vytvořit a hurá do fotografování. S takovým přístrojem se můžete pustit i do fotek, plných lidí ...

... nebo zvířat.

Dvě fotografie, které takto získáte, musíte - podobně jako u cha-cha metody - nějak složit a výslednou 3D fotografii vytvořit. O tom jak a jaký software k tomu použít si povíme někdy příště.

Autor: Pavel Krejčíř | pondělí 5.5.2014 8:30 | karma článku: 6,82 | přečteno: 346x
  • Další články autora

Pavel Krejčíř

Lze vytvořit HDR z jediné fotografie?

Většina z vás to už asi někde viděla, i tady na blogu už se jich pár vyskytlo. Třeba Marián Béreš tu nějaké měl. Jsou to takové ty fotky s divnými barvami, ale když se to povede, může to vypadat docela hezky.

5.3.2015 v 14:00 | Karma: 13,90 | Přečteno: 1231x | Diskuse| Hobby

Pavel Krejčíř

3D z hlubin dávnověku

Možná máte pocit, že 3D nadšení vyvolané filmem Avatar je již na ústupu. A máte pravdu, ale rozhodně to není první ústup ze 3D nadšení v dějinách lidstva. Ve svém seriálu o 3D fotografii jsem už jednou nakousl, že 3D fotografie je stará jak fotografie sama. Od dob vynálezu fotografie už lidstvo prodělalo minimálně tři vlny 3D nadšení.

2.2.2015 v 8:30 | Karma: 7,69 | Přečteno: 566x | Diskuse| Hobby

Pavel Krejčíř

Fraktálovo velmi pozdní odpoledne 2

Tak jako se série kolegy Řeháčka dočkala již čtvrtého pokračování, přicházím i já s pokračováním mého skrovného příspěvku do světa fraktálů. Samozřejmě, že jsem žádné pokračování neplánoval, ale tak už to chodí.

22.10.2014 v 14:20 | Karma: 9,70 | Přečteno: 675x | Diskuse| Věda

Pavel Krejčíř

Fraktálovo velmi pozdní odpoledne

Tento článek je inspirován sérií článků kolegy Řeháčka. Abyste to špatně nepochopili - rozhodně mu nechci lézt do zelí ani do jeho lagun plných mořských koníků. Ale jak postupně přibývají články jeho populární série, začínám propadat panice, jestli snad na něco nezapomněl.

17.10.2014 v 8:00 | Karma: 11,23 | Přečteno: 702x | Diskuse| Věda

Pavel Krejčíř

Co nám říkají satelity GPS o teorii relativity

Satelity GPS jsou často prezentovány veřejnosti jako fantastický důkaz o platnosti Einsteinových teorií relativity. Realita je ovšem trochu jiná. Pokusím se vysvětlit, jak to se vztahem GPS a relativity je doopravdy.

19.9.2014 v 23:10 | Karma: 20,09 | Přečteno: 1572x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 167
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2176x
Nedávno mi bylo dvacet. Nadělal se kolem toho docela humbuk, později tomu začali říkat sametová revoluce. Teď se živím jako programátor-guru s vedlejší funkcí "Viktor Čistič". To znamená, že likviduji škody, které napáchali jiní. Kdo likviduje škody po mně, to opravdu netuším. Jo, a v diskusích už nevystupuji pod nickem dolch, ani pod žádným jiným.