Jak bude vypadat svět v roce 10000?

2. 02. 2014 17:10:00
K této mírně vizionářské problematice jsem se dostal díky počítačové aplikaci, na jejímž vývoji se v současné době tak trochu podílím. Čistě nezajímavý technický detail mě přivedl až k úvahám na téma, jak asi bude vypadat náš svět za osm tisíciletí.

www.creativerealities.com

Nejprve se s dovolením zmíním o onom technickém problému. V databázi je tabulka a ta má dvě položky typu DATE, začátek a konec. Pokud je konec NULL, jedná se o záznam, který ještě není ukončený/provedený. Když chci tedy vybrat všechny zakázky mladší než nějaké datum a dosud nezrealizované, musím vytvořit dotaz s WHERE ZACATEK < NOW AND KONEC IS NULL.

Jenže podle odborníků na Oracle je index velmi neefektivní, pokud sloupec obsahuje NULLy. Proto uvažujeme, že neprovedená zakázka bude mít KONEC nastavený na nějakou pevnou hodnotu, třeba 9999-31-12 0:00:00.000. Mělo by to být za běhu o dost rychlejší, ovšem vyvstává tu jedna otázka, nad kterou se nejspíš všichni z vás pousmějí - a totiž, prokleje nás uživatel našeho systému 1. ledna 10 000, když zjistí, jak jsme to odflákli?

Samozřejmě, otázka je úsměvná, protože v současnosti neznáme nic, co by bylo vyrobeno lidskou rukou před osmi tisíci lety a používalo by se to dodnes. Nejstarší aktivně používané stavby budou staré tak 2000 let, a to kdo ví, jestli takové budovy ještě někde slouží k běžnému dennímu užívání. Spíš to budou ruiny nebo muzea či památníky. Z technických výrobků pak jde málo co za hranici 100 let. Osobně jsem jako rekord v tomto směru zaznamenal jednu důlní parní akumulační lokomotivu, která byla vyřazena z aktivní služby po devadesáti osmi letech.

Lidstvo samo jak ho známe je staré 2000 let. Historie před Kristem, která je jakž takž dochovaná, a kterou si už vůbec představit ani nedovedeme, je asi tak 4000 - 5000 let. A pomineme-li Atlantidy pana Bajnara, je tu lidská civilizace všeho všudy tak 10 000 let. Tedy teď se nacházíme lehce za půlkou období, na které chceme předpovídat, přičemž valná většina období minulosti se ztrácí v mlhavém oparu, o budoucnosti ani nemluvě.

Z různých diskusí mám pocit, že většina lidí ani nevěří, že by tu lidstvo mělo ještě takovou dobu vydržet. Někteří dokonce otevřeně vyjadřují názor, že pro planetu Zemi by bylo mnohem lepší, kdyby lidstvo vyhynulo (u těchto diskutérů nikdy nedokážu pochopit, proč už dávno svoji kapkou do mlýna nepřispěli k tomuto kýženému cíli :-). Možné to ovšem samozřejmě je, že tu lidstvo už nebude, to nás ovšem nemůže odradit od úvah na téma, co bude, když tu lidstvo ještě bude.

Takže předpokládejme, že se lidstvo ani nevyhubí v jaderné apokalypse, ani ho nesmete obří meteorit. Ani že zdegenerované nevymře na banální choroby, jejichž původci se stanou imunní vůči lékům, ani se neuškvaří v klimatu, které si samo globálně oteplí. Neukončí ho ani ohlášený druhý příchod Mesiáše, ani nezajde na žádnou jinou z poslední dobou oblíbených katastrof.

Klasická vize na toto téma, je, že pokud se tak stane, budou žít všichni lidé na zemi v míru, vzájemné úctě a lásce. Tomu já ovšem nevěřím ani trochu. Lidstvo se sice za posledních 10 000 let dostalo značně kupředu, člověk jako jedinec však zůstává pořád stejný. Pokud si přečteme příběhy psané před sto, sto padesáti nebo třemi tisíci lety, jsou to stále ty stejné příběhy jako dnes. Liší se jenom rekvizity, podstata problémů zůstává stejná. Člověk je stále v zajetí těch stejných vášní, lásky, zrady, nenávisti a závisti. A dojeli na to i soudruzi komunisti se svou ideologií, protože věřili, že se jim podaří člověka změnit. Ale podařilo se jim prd, proto to nikdy nemohlo fungovat.

Když lidé slavili Nový rok 1900, řada intelektuálů se domnívala, že lidstvo je již natolik vyspělé, že se hrůzy válek již nikdy nebudou opakovat. Jak to dopadlo víme dnes všichni. Proto domnívat se, že za 8000 let už bude "přerod" člověka dokonán, je nesmysl. Dokud tu člověk bude, bude pořád takový, jako je dnes a jako byl před sto nebo tisícem let. Navzdory evolučnímu učení se žádná výrazná změna s mentalitou člověka nestane. Pořád tu budou lidé dobří, méně dobří a hajzlíci a jejich poměr se nebude ani moc měnit. Nakonec už kdysi dávno jsem slyšel v TV hovořit nějakého antropologa, který vysvětloval, že ze skalních kreseb můžeme dobře usuzovat na to, že abstraktní myšlení jejich tvůrců bylo na stejné úrovni, jako dnešních lidí. Lišilo se jenom kvantitativně, nikoliv kvalitativně.

Co se ale dá předpokládat je, že civilizace nakonec dohoní i dnešní rozvojové země a že tedy pro jejich obyvatele přestane být strategicky výhodné mít 5 až 10 dětí a tudíž se počet obyvatel na Zemi ustálí, možná někde kolem hranice 12 miliard. Bude to hodně, ale ne tolik, aby se tento počet lidí nedal dlouhodobě uživit. Tím pádem odpadne potřeba nákladného dobývání nových planet. Stejně pokud nedojde k nějakému průlomu v pohonu a využití jaderné energie, ať už štěpné nebo fúze, bude cestování i k planetám naší sluneční soustavy ještě v roce 10 000 z říše pohádek. Rovněž tak nebudou taxíky bez kol brázdit vzdušné ulice velkoměst, ale lidé se budou nadále pohybovat hezky při zemi.

A jak to bude s výpočetní technikou? Ta tu nejspíš bude pořád, leda, že by se jí lidstvo dobrovolně vzdalo, když se zjistí, jak z toho lidi blbnou. Nebo díky všeobecnému úpadku vzdělanosti, způsobené právě výpočetní technikou, vymřou všichni, kdo rozuměli tomu, jak to fungovalo. Ale to mi nepřijde pravděpodobné. Lidstvo sice jako celek blbne, ale pár chytrých jedinců se vždycky najde. A kdyby se to zapomnělo, tak to někdo vymyslí znovu. Nakonec, když už se jednou ví, že něco funguje, tak je mnohem snadnější to znovu objevit.

Výpočetní technika tu tedy nejspíš bude, bude se ale nějak diametrálně lišit od té dnešní? Určitě v technických parametrech, tady si tipnu, že vývoj i přes zjevnou stagnaci v uplynulé dekádě ještě neřekl své poslední slovo. Ovšem v principech samotných se asi moc lišit nebude. Stále tu bude nějaký interface, jako je myš, klávesnice, skrze které bude člověk s počítači komunikovat. Samozřejmě ovládání hlasem, to je běžné už dnes, ale stejně se ke všem úlohám nehodí. Zrovna tak tady budou pořád desktopy, protože dělat aplikace na mobilním zařízení možná někdy půjde, ale pořád bude pohodlnější to naprogramovat pěkně na něčem velkém.

Jediné, co by mohlo přinést nějaký zásadní zlom v přístupu ke komunikaci člověka s počítačem, by bylo, že by se rozmohly samoprogramující se programy. Že by ovládání vypadalo nějak takto: "Sežeň mi všechny údaje o tom a tom problému, proveď statistické analýzy, snad regresi nebo co si budeš myslet, že bude vhodné, vytvoř mi z toho odpovídající grafy a hoď to to do pdfka. Pak to odešli šéfovi a přikaž jeho notebooku, ať to vyhodnotí a šéfa ve stručnosti informuje." Že by takový program buďto v sobě zahrnoval nejrůznější dovednosti, nebo že by už sám věděl, jaké další aplikace má použít, aby dosáhl požadovaného výsledku.

Jenže tato situace s největší pravděpodobností taky nenastane, protože to už by počítač musel disponovat tvůrčími schopnostmi, musel by být schopný se učit a nutně by si musel začít sám uvědomovat svoji existenci. Jenže pokud by toto nastalo, tak by si taky uvědomil, že člověka k ničemu nepotřebuje a zničil by ho. A tím se dostáváme ke sporu s předpokladem, že tady člověk ještě bude.

Takže pokud tu člověk 1. ledna roku 10 000 ještě bude, bude nejspíš používat počítače podobným způsobem, jako to děláme my. Bude používat programy, a ty programy budou používat podobné algoritmy, jako používají programy dnešní. Pokud nedojde k nějaké diskontinuitě, bude dokonce v té době dostupná i většina dnešních dat, tento článek nevyjímaje. Budou dostupné i zdrojové kódy dnešních programů a některé z nich možná půjdou ještě i zkompilovat.

Ale že by tu byl ještě nějaký uživatel aplikace, o které jsem hovořil v úvodu tohoto článku, to bych se nebál. Aplikace je totiž pro Windows, a Win32 API tu nejspíš nebude už za 100 let, natož za 8000. Takže když jsem si to takhle pěkně celé probral, myslím, že do toho směle můžeme jít a horní hranici našich zakázek stanovit na silvestra 9999. To už nikoho z nás bolet nebude.

Autor: Pavel Krejčíř | neděle 2.2.2014 17:10 | karma článku: 14.13 | přečteno: 3135x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 11.57 | Přečteno: 106 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 23.90 | Přečteno: 510 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.42 | Přečteno: 187 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 288 | Diskuse
Počet článků 167 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2176
Nedávno mi bylo dvacet. Nadělal se kolem toho docela humbuk, později tomu začali říkat sametová revoluce. Teď se živím jako programátor-guru s vedlejší funkcí "Viktor Čistič". To znamená, že likviduji škody, které napáchali jiní. Kdo likviduje škody po mně, to opravdu netuším. Jo, a v diskusích už nevystupuji pod nickem dolch, ani pod žádným jiným.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...